My Borneo Adventures: Sabah BAH! (Part 3)

Osonong Sosodopon ^_^ (Cewah speaking Dusun la plak Bah!)

It means 'good afternoon' in Dusun language. Seperti yg sia dah janjikan last week minggu nie sia akan post part 3 of sia nyer adventure di Borneo Island. Part 1 &2 sia dah post sal sia di Sarawak (Kuching & Mulu). Dalam part 3 nie sia akan share sal adventure sia di Kota Kinabalu, Sabah pula.

Sia????? Hahaha...................Sia tu saya in Sabahan language. Hehehe!!!!!!!!!!!!! Ok Bah, let's start the story now.............


6 October 2016 : Kota Kinabalu International Airport  (BKI) >> Hotel Avangio

On the 6 of October 2016, we fly from Mulu Airport by Mas Wing to Kota Kinabalu International Airport (BKI). The flight took us nearly 2 hours to reach Kota Kinabalu. From Mulu, the flight stop at Miri first. Our flight from Miri to Kota Kinabalu was full. 

When we reached BKI, we went straight to Hotel Avangio. That's where we stayed in KK. The hotel was lovely. Hotel baru. We had a nice stay in Hotel Avangio. Cuma hotel tu jauh kit pada town KK. So nak ke town kami terpaksa naik teksi la. Huhuhu!!!

On our first day x byk sgt yg sia boleh ceritakan. X byk aktiviti kami buat. Sampai KK tu dah ptg. Sampai2 tu kami terus dinner and berehat jer.


7 October 2016 : Imago Mall >> Sri Tanjung Sea Food

Masa tengah jalan kat Imago Mall tetiba ada cultural show plak


On our second day in KK, Abeoji decided to go shopping at Imago Mall. Imago Mall is a new mall in KK. Mall nyer cantik, besar, dan agak posh. Byk kedai hot2 kat mall tu. Hebat bah!!!!!!!!!!!!!! From designer brand to high street brand sumer ada. 

Masa tengah shopping tu teringat pulak dulu sebelum start kejer sia pernah berjanji pada diri sia that bila sia dah kejer nanti sia nak reward diri sia dgn one designer handbag as a reward for my own hard work and also as an MBA present for myself. So masuk jer kedai Kate Spade nampak this lovely handbag. The price is affordable, the design is lovely, the quality is good. So apa lagi? Beli jer la as a reward for myself. Happy!!!!!!!!!!!!!!!! Well, it's a good purchase. Apsalah nyer sesekali gembirakan diri sendiri kan. Hehehe!!!!!!!!!!!!!!! So dah tercapai la salah satu yg sia hajatkan sebelum ini. Syukur Alhamdulillah ^_^

L.O.V.E from Kota Kinabalu ^_^

Siput tarik! First time makan. Nak lagi!!!!!!!!!!!!



Dah puas tawaf satu Imago Mall, kami balik hotel jap utk rehat. Before i continue, let me tell you that my Eomoni have a friend staying in KK. She is a professor, her name is Prof Jun. Malam tu kami decide to have dinner with Prof Jun at Sri Tanjung Sea Food (salah satu restaurant seafood yg hot di KK). Inilah juga kali pertama sia diintroducekan dgn siput tarik. Siput tarik is one of the most famous sea food dish in Sabah kata Prof Jun. Rasa siput tu memang sedap giler bah! Cara makan dia pun menarik juga. Rindu saya nak merasa siput tarik lagi sekali. Bila la nak ke KK lagi bah.

Btw, i would also like to mention to you that KK now dah lain compare to masa first time sia visit situ dulu. I was 6 years old when i first visited KK. Wow!!!!!!!!!!!! So long time ago.  Things have change now i reckon. KK skrang dah x beza dgn KL. Byk bangunan tinggi2 and hot spot place to lepak and have fun. Wo!!!!!!!!!!!!!!!!!!


8 October 2016: Rumah Terbalik & Kundasang

On our third day, Prof Jun take us for an adventure. She took us to Kundasang. That was the plan masa dinner di Sri Tanjung the night before. The journey to Kundasang is really spectacular! I've really enjoy it. You can see a lot of beautiful green scenery. Memang menakjubkan bah ^_^

With Abeoji at Rumah Terbalik Sabah


Dalam perjalanan ke Kundasang, kami lalu depan Rumah Terbalik Sabah. Prof Jun stop there and let me visited the Rumah Terbalik. Sia singgah ke Rumah Terbalik bersama Abeoji. Rumah Terbalik tu kecik jer exhibition nyer. Tapi comel dan menarik. More for us to snap pictures. Sebenarnya Rumah Terbalik tu x dek pun dlm program kami. Alang2 dah lalu depan tu singgah jer la. Rezeki. Syukur Alhamdulillah dpt juga hajat saya nak visit Rumah Terbalik Sabah ^_^

Durian Hutan Sabah. Comel giler durian nie. Size dia kecil, bau x kuat, rasa manis. Macam buah apple.


After Rumah Terbalik, we continued our journey to Kundasang. X lama kemudian, we reached out destination. We get to see a lot of beautiful things in Kundasang. Kundasang is really beautiful. Jalan2 kat Kundasang buat sia rasa macam bercuti di Switzerland la plak (Poyo! Padahal x pernah sampai pun lagi Switzerland). Hahaha!!!!!!!!!!!!!!!! Everything is totally green there, lagi biru, angin pula bersepoi-sepoi. Kat Kundasang jugalah kami dpt tengok pick Gunung Kinabalu. Masa siang hari the pick wasn't clear. Sebab the pick ditutup awan. Ceh! Bila hari dah mula senja baru nampak pick tu. Masa tu awan dah mula bergerak. Amazing!!!!!!!!!!!!!

Weeeeeeehoooooooo!!!!!!!!!!!!! Do you see Gunung Kinabalu behind there?

Awan dah mula bergerak. Gunung Kinabalu semakin kelihatan

Voila! Awan dah x dek. Gunung Kinabalu jelas kelihatan waktu senja




Bila senja tiba, kami decided utk pulang ke KK. Perjalanan ke KK agak mencabar kali ini, sebab kabus tetiba menebal dan menutup pandangan kami. Kami membantu Prof Jun utk melihat route. Syukur Alhamdulillah dengan kerjasama kami membantu Prof Jun, kami selamat sampai ke KK.

For this Kundasang adventure and sea food dinner, i would like to thank Prof Jun. We would have not make it if Prof Jun x ajak kami dinner seafood and jalan2 kat Kundasang. Thanx a lot Prof Jun. Semoga kita berjumpa and have another good adventure lagi ya. Semoga Prof Jun sentiasa sihat di Negeri Bawah Bayu.


9 October 2016: Bye-Bye Borneo

Amoi jual bunga! Kat lobby Hotel Avangio


The 9 of October 2016 was our last day at KK. X byk sgt yg sia leh share dgn anda sumer. Awal pagi kol 9, kami terus jer bertolak ke airport and had our breakfast there. Kat airport sementara tunggu boarding kami sempat la shopping dan window shopping. Sia sempat beli kek lapis Sarawak utk dijajan kpd rakan2 opiz. Kat opiz saya sekarang nie ramai yg giler kek lapis Sarawak. Huhuhu! Masa kat Kuching tu x sempat beli sempat kami nak singgah ke Mulu and KK after that. Takut2 la kek tu x fresh nanti. Syukurlah ada rezeki, jumpa lak ada org jual kat airport KK. So apa lagi beli la. Jenama Sarawak and orang Sarawak juga yg buat kek tu. 12.00 pm kami trus menaiki flight Malaysia Airlines ke KLIA.

Ok, so that is the end of My Borneo Adventure episode. So far my holiday in Sarawak & Sabah was great. Syukur Alhamdulillah segalanya bermula dengan baik dan berkahir dengan baik.  Byk kenangan indah yg kami kumpul. Insya'Allah kalo ada rezeki saya akan berkunjung lagi ke Pulau Borneo for another adventure. 

Wassalam.


Special Thanx: 
1) Abeoji & Eomoni (for planning this trip), 
2) Miss Rin, Mr Apai, Mr Undi (our tour guides at Mulu National Park),
3) Prof Jun,
4) Riverside Majestic Hotel,
5) Top Spot (delicious sea food dinner in Kuching),
6) Marriot Mulu Resort & Spa,
7) Mulu National Park,
8) Hotel Avangio,
9) Malaysia Airlines
10) Mas Wing
11) Sesiapa jer yg terlipat for this adventure.


#KotaKinabalu #KotaKinabaluInternationalAirport #HotelAvangio #ImagoMall #SriTanjungSeaFood #SiputTarik #Kundasang #RumahTerbalik #MasWing #MalaysiaAirlines #Sabah #MyBorneoAdventure #MyTravelDiaries #NeiraFadimaBlogspot

Comments

Adsense

Popular Posts